YDS HOLDING GROUPS BHD

‘Gaharu Lebih Mahal Dari Emas’

Perjanjian dan Perlantikkan YDS CORPORATE LINE SDN BHD Sebagai ‘Sole Agent Pasific Base Malaysia’ Dengan Membeli Pokok Gaharu  Aguailaria Sub Integra bernilai RM2,000,000,00 dan di proses menjadi minyak dan diperdagangkan ke luar negara mengikut permintaan.

PROJEK MEGA FASA II 2020 YANG BERNILAI 1.8B, YANG MENELAN BELANJA JUTAAN, ADALAH ASET UNTUK AHLI KKDSTTM & YDS YANG LAYAK MENJAWAT-JAWATAN AJK,NAJKT,AJKT,NAJKKT,AJKKT,AMKT MELALUI FILOSOFI TEKNIKAL BARU, DIATAS USAHA YDS HOLDING GROUPS BERHAD


PERJANJIAN INI DIBUAT PADA  19hb March 2011 ANTARA Persatuan Agarwood Thailand Ltd( Agarwood Farmer Group), ,Sebuah Organisasi Yang Menjalankan Perniagaan Dan Selepas Ini Disebut Sebagai “PEMBEKAL” dengan Yds Corporate Line Sdn Bhd (877697p) , Syarikat Yang Berorganisasi Dan Berlesen Di Bawah Undang-Undang. Yds Corporate Line Sdn Bhd, No 51-1 & 51-2, Bandar Baru Rawang 16, Bandar Rawang 48000, Rawang Selangor, Darul Ehsan Malaysia.

Yang Disebut Sebagai Pembekal Produk Gaharu/Teras Dan Berkaitan Dengannya Sebagai “Sole Agent Asia Pasifik base in Malaysia

TUJUAN PERJANJIAN

Perjanjian Ini Dibuat Adalah Untuk Melaksanakan Urusan Secara Rasmi Antara Agarwood Farmer Group (Pembekal) Dengan Yds Corporate Line Sdn Bhd (Sole Agent) Untuk Memberi JENIS  Perkhidmatan, Pada TAHAP  Perkhidmatan Dan Pada KOS Perkhidmatan Yang Telah Disetujui Bersama Sepertimana Yang Telah Dibincangkan . Dokumen Ini Adalah Untuk Memberi Penerangan Terperinci Berkenaan PERKHIDMATAN Yang Diberikan Kepada Dengan Yds Corporate Line Sdn Bhd

KOS PEMBELIAN PERKHIDMATAN PERJANJIAN

1. Agarwood Farmer Group Bertindak Sebagai Pembekat atau Kilang Barangan Gaharu (Thailand ) Aquailaria Sub Integra Yang Berhubung Secara Langsung Dan Terus kepada Yds Corporate Line Sdn Bhd sebagai ‘Sole Agent Asia Pasifik’ di wakili oleh TUAN BAHARUDDIN BIN MOHD YUSOFF-0163842111/0103349988

2. Yds Corporate Line Sdn Bhd sebagai ‘Sole Agent Asia Pasifik’ (Malaysia) Adalah pembekal melalui sebagai ‘base utama’  Secara Sah Kepada Agarwood Farmer Group(Thailand) mengikut perjanjian bersurat untuk pasaran seluruh Malaysia kepada mana-mana  Badan Yang Disarankan atau berkaitan.

3. Syarat Penempahan/Order Aquailaria Sub Integra Hendaklah Mengikut Stok Yang Ada Tanpa Menetapkan Semasa Membuat Tempahan, Ianya Mestilah Melalui Maklumat / Information Sebagai (Pembekal ) Agarwood Farmer Group  Di Atas Permintaan Dari Pihak Yds Corporate Line Sdn Bhd

4. Penempahan Aquailaria Sub Integra adalah secara bebas dari quatiti dengan harga yang tawaran kepada Yds Corporate Line Sdn Bhd

5. Permintaan Untuk Hak Diatas Persetujuan wakil Agarwood Farmer Group  kepada Yds Corporate Line Sdn Bhd ,mengikut permintaan ‘Per Tola’ atau per liter .

6.Penjualan atau penentuan harga adalah penentuan dari pihak Yds Corporate Line Sdn Bhd kepada pembeli yang disarankan dan saranan itu mestilah mendapat persetujuan dari Yds Corporate Line Sdn Bhd jika perlukan perubahan harga bagi mengawal harga pasaran.

7. Penyata Harga Pasaran Aquailaria Sub Integra, pembeli Mesti Mengambil Ke Empat-Empat Jenis Minyak Gaharu 1A.2A,A3,4A Sama Rata Mengikut Jumlah per liter iaitu 80 tola sekurang kurangnya.

Sila Lihat Diagram Di Bawah :

Jenis Tahap Harga(1 Tola) Cara Pembelian
Aquailaria Sub Integra A Rm    700.00 Keseluruhan
Aquailaria Sub Integra AA Rm    800.00 Hendaklah
Aquailaria Sub Integra AAA Rm    900.00 Di Beli Dengan
Aquailaria Sub Integra AAAA Rm 1,000.00 Belian Sama Rata

Perhatian! Pembelian haruslah mengikut sama rata kesemua jenis tahap

TRANSAKSI PEMBELIAN CARA PERJANJIAN

cara 1:

Penghantaran terus ke alamat pembeli yang telah ditetapkan dalam negara atau luar negara dari Agarwood Farmer Groups (Thailand), setelah pembeli membuat pembayaran 70% dari jumlah keseluruhan melalui transaksi ‘ transfer’ ke akaun Yds Corporate Line Sdn Bhd seperti tertera di atas dan segala pengurusan penghantaran  akan di buat oleh Yds Corporate Line Sdn Bhd.

Cara 2:

Penghantaran di buat Melalui Ibu Pejabat Yds Corporate Line Sdn Bhd (Malaysia) terus kepada alamat pembeli yang telah ditetapkan dalam negara atau luar negara setelah membuat pembayaran 70% dari jumlah keseluruhan melalui transaksi ‘ transfer’ ke akaun Yds Corporate Line Sdn Bhd seperti tertera di atas. ydmunshi@yahoo.com atau yds2u.com@gmail.com

Cara 3:

Pembeli juga boleh mengambil terus ke pejabat Yds Corporate Line Sdn Bhd setelah membuat pembayaran 70% dari jumlah keseluruhan melalui transaksi ‘ transfer’ ke akaun Yds Corporate Line Sdn Bhd seperti tertera di atas.’ Bank in Slip atau Transfer slip’  Hendaklah di email kepada ydmunshi@yahoo.com atau yds2u.com@gmail.com

Cara ini telah digunakan bagi proses penghantaran dalam negara atau luar negara dan segala tanggungjawap ini akan dipertanggungjawapkan oleh pihak Yds Corporate Line Sdn Bhd sebagai pembekal ‘Base Utama’

PERKHIDMATAN SECARA AUTOMATIK DIBAWAH PERJANJIAN INI

Perkhidmatan Di Bawah Dilaksanakan Berkenaan Dengan Pengurusan Pangkalan  Yang Disokong Oleh Ketiga Pihak.

 1. Penyelenggaraan Membekalkan Gaharu Mengikut Tempahan Dan Gred Gaharu Seperti Di Dalam “Offer Letter” Dan “Purchase Order”
 2. Memastikan Gaharu Yang Terbaik Sahaja Dipasarkan.
 3. Analisis Terlebih Dahulu Dijalankan Sebelum Membekalkan Kepada Pelanggan
 4. Kualiti Sentiasa Di Jaga Supaya Terjaga Gred Gaharu

PERKHIDMATAN SOKONGAN YANG DIBEKALKAN SECARA AUTOMATIK

Perkhidmatan Sokongan Di Bawah Dibekalkan Oleh Yds Corporate Line Sdn Bhd

 1. Pengawasan Gred  Di Mana Tidak Terjejas Gred Gaharu Kepada Pelanggan Yang Membuat Pembelian.
 2. Sentiasa Menjaga Kualiti Gaharu
 3. Pencegahan Campuran Bahan Ke Atas Gaharu Yang Dibekalkan
 4. Laporan Dari Semasa Ke Semasa Adalah Yang Terbaik
 5. Pengurusan Maklumat Melalui E-Mail Dan Surat Menyurat Dikehendaki

APLIKASI YANG TERMASUK DI BAWAH PERNJANJIAN INI

Perjanjian Ini Adalah Untuk Perkhidmatan Yang Berkaitan Dengan Permintaan Sokongan Yang Telah Disetujui Oleh Kedua-Dua Belah Pihak Terhadap Pengurusan Pembekal/Pembeli Gaharu

PENAMATAN PERJANJIAN

Pada Masa Pihak Agarwood Farmer Group Ingin Menamatkan Perjanjian Ini, Notis Pemberitahuan 30 Hari Harus Diserahkan Oleh Pihak Yds Corporate Line Sdn Bhd Secara Bertulis .

Pada Masa Pihak Yds Corporate Line Sdn Bhd Ingin Menamatkan Perjanjian Ini, Notis Pemberitahuan 30 Hari Harus Diserahkan Oleh Pihak Ke Agarwood Farmer Group Secara Bertulis .

PERUBAHAN PERJANJIAN

Sebarang Perubahan Perjanjian Terhadap Syarat Dan Terma Yang Terkandung Dalam Perjanjian Ini Haruslah Mendapat Kelulusan Kedua Belah Pihak Yang Menandatangani Perjanjian Ini. Perubahan Perjanjian Ini Perlulah Merangkumi Keseluruhan Lampiran (Sekiranya Berkaitan)

PEMBAHARUAN PERJANJIAN

Perjanjian Ini Akan Di Nilai Semula Oleh Yds Corporate Line Sdn Bhd Dan  Setelah   Akhir Tempoh Kontrak 99 tahun sebagai Pembekal /Pelanggan.

Pembekal (Perkhidmatan)

Sole Agen Asia Pasifik (Buyer)

Sistem Gred Gaharu

Di dalam bancian “Persidangan Gaharu Sedunia” yang julung kali diadakan di Vietnam pada tahun 2004,Terdapat 16 spesies Gaharu yang telah dikenalpasti mempunyai nilai komersil yang tinggi. Berikut adalah senarai gaharu mengikut sistem grade yang telah dipersetujui dalam persidangan gaharu tersebut.

 1. Aquilaria Subintegra      – Thailand
 2. Aquilaria Crassna             - Thailand, Cambodia
 3. Aquilaria Malacensis      – Thailand,Malaysia,India
 4. Aquilaria Apiculata         – Philippines
 5. Aquilaria Baillonil            - Thailand, Cambodia
 6. Aquilaria Baneonsis        – Vietnam
 7. Aquilaria Beccarian        - Indonesia
 8. Aquilaria Brachyantha   - Malaysia
 9. Aquilaria Cumingiana    - Indonesia, Malaysia
 10. Aquilaria Filaria               - Papua New Guinea, China
 11. Aquilaria Grandiflora     - China
 12. Aquilaria Hilata                – Indonesia, Malaysia
 13. Aquilaria Khasiana          - India
 14. Aquilaria Microcapa       – Indonesia, Malaysia
 15. Aquilaria Rostrata           - Malaysia
 16. Aquilaria Sinensis            – China

Aquilaria Subintegra telah dikenal pasti sebagai satu-satunya spesis gaharu yang menghasilkan damar Gaharu yang berkualiti tinggi. Pokok Gaharu jenis Aquilaria Subintegra telah dikenal pasti menghasilkan Super Grade agar resin, hasil minyak yang banyak dan bau wangi yang menyenangkan.

Damar yang dihasilkan oleh pokok Gaharu kini digredkan Jabatan Perhutanan Thailand LTD dengan gred Super A, A, B, C serta D, dan harga Super A dijual antara RM75,000 dan RM125,000 se litter di pasaran antarabangsa.

Pembangunan Perniagaan Gaharu

Pokok Gaharu dapat diusahakan melalui proses-proses berikut.

* tertakluk pada terma dan syarat.

Pengurusan Penanaman Gaharu

Kaedah teknik pertanian Gaharu yang boleh dipraktikkan seperti;

Mengenai gaharu dan pasaran gaharu

Pokok gaharu hidup di kawasan tanah pamah sehingga ketinggian 750m dari aras laut dan memerlukan taburan hujan dan kelembapan yang tinggi. Gaharu digunakan dalam industri minyak wangi, produk perubatan, perubatan Ayurvedic, majlis keagamaan dan sebagainya.

Permintaan untuk gaharu semakin tinggi walaupun pengeluaran semakin berkurangan menyebabkan harganya semakin meningkat setiap tahun. Kebanyakan gaharu dieksport kepada. pemborong-pemborong di Singapura, Timur Tengah, Hongkong dan Taiwan.

Harganya minyaknya boleh mencecah sehingga RM 850-RM1,400 Per Tola untuk gred Double Super. Malahan harga pasaran untuk minyak gaharu juga amat tinggi iaitu RM45 ribu/kg (kaedah penggredan kualiti kayu dan minyak masih belum dipiawaian dan bergantung kepada penjual dan pembeli).

Asia Tenggara mengeksport gaharu bernilai RM48.3 million ke Arab Saudi dan bekalan hanya memenuhi 20% daripada permintaan pasaran.

Buat masa ini, kebanyakkan gaharu dikeluarkan daripada hasil hutan dan amat terhad. Tanpa penanaman semula. spesis ini akan terus diancam kepupusan disebabkan aktiviti pengambilan gaharu.

Penanaman gaharu di Malaysia masih baru dan belum popular, tetapi di negara lain seperti Indonesia, Thailand dan Kemboja sudah lama diusahakan. Malah ia mendapat sokongan yang amat kuat daripada pihak agensi kerajaan mereka dari segi modal dan teknologi.

Keseluruhan pokok gaharu (batang, daun & akar) berguna dan dapat dikomensilkan.

Penanaman pokok gaharu sesuai dijalankan di tanah terbiar, kawasan rezab hutan simpan, kawasan pembalakan yang telah diterokai dan dijalankan secara pertanian hutan ladang dan diintegrasikan dengan pelbagai tanaman lain seperti herba dan tanaman komoditi.

Kertas kerja gaharu

Kursus Usahawan Gaharu 2011

SEMINAR USAHAWAN GAHARU

TAJUK : USAHAWAN GAHARU

TEMPAT : AGARWOOD FARMER GROUPS

TARIKH : 01-11-2011

BANK : CIMB
NO. AKAUN : 1229 0000 631-10-5

PENAMA : YDS CORPORATE LINE SDN BHD

KERTAS KERJA :

1. PENGENALAN
2. PRODUK – PRODUK GAHARU
3. POTENSI GAHARU
4. KAEDAH PENANAMAN GAHARU
5. KAEDAH PENGHASILAN GAHARU
6. JUALBELI GAHARU
7. PENGILANGAN
8. LAWATAN KE KILANG
9. LAWATAN KE LADANG/KEBUN GAHARU

UNTUK KETERANGAN LANJUT SILA BERHUBUNG TERUS DENGAN :

TUAN YD MIUNSHI

6016-3842111 & 6016-9963209
ydmunshi@yahoo.com

MATLUMAT TENTANG GAHARU

SIJIL GAHARU

Sijil Pengiktirafan

Apa itu Gaharu ?

Gaharu adalah sejenis damar yang terbentuk secara semula jadi akibat daripada tindak balas pokok gaharu ke atas serangan fungus/bakteria (penyakit). Pokok yang diserang menyebarkan sejenis minyak berbau bagi melindungi bahagian yang cedera ( sama ada akar, batang, dahan dan sebagainya ) di mana minyak ini lama kelamaan akan menjadi keras ( damar ).

Bahan damar yang terhasil ini pula mengandungi bahan sari atau resapan damar yang wangi dan dikenali sebagai gaharu.Lawatan ke AFG Kegunaan Gaharu

Gaharu digunakan dalam pelbagai cara termasuk perubatan tradisional, artifek-artifek seni dan pati minyak. Gaharu dibakar untuk menghasilkan bau-bauan yang wangi sejak dahulu lagi oleh orang-orang Cina, Arab, India dan Jepun yang mana ia banyak digunakan dalam perayaan-perayaan, adat dan keagamaan.

Pati minyak yang di ekstrak daripada gaharu pula digunakan sebagai bahan campuran minyak wangi sebagai contoh, minyak ‘attar’, iaitu wangian berasaskan air yang mengandungi minyak ekstrak gaharu. Wangian tersebut digunakan secara meluas oleh orang Islam.
Kini ekstrak gaharu juga digunakan dalam pembuatan sabun dan sampoo wangian serta penghalau serangga.
Nilai Gaharu
Di pasaran tempatan minyak gaharu dijual berdasarkan mutunya yang dibahagikan gred-A, AA, AAA, AAAA tertentu iaitu di antara RM850 pertola(12ml) X 80 Tola=1 liter dengan nilai RM68,000.00/se-liter
Kesesuaian Kawasan Tanah
Spesis pokok gaharu merupakan tumbuhan malar hijau dan cepat tumbuh. Ianya sesuai ditanam dikebanyakkan jenis tanah kecuali tanak berpaya dan bertakung air. Pokok gaharu boleh ditanam di kawasan tanah rata dan berbukit.

Tiga jenis sistem tanaman boleh diusahakan iaitu secara tanaman monokultur, tanaman campuran dengan spesis herba dan ubat-ubatan lain, serta tanaman integrasi dengan tumbuhan pertanian seperti getah, buah-buahan dan sayur-sayuran. Pola Tanaman boleh dibuat secara tanaman baris atau secara tanaman berkelompok.

Tanah tersebut hendaklah terlebih dahulu dibersihkan daripada tumbuhan-tumbuhan renek, rumpai dan pokok-pokok musuh. Jarak tanaman hendaklah disesuaikan, dan begitu juga kedalaman lubang agar anak pokok gaharu dapat hidup subur.

Kaedah Penanaman

Kerja-kerja penanaman disarankan mengikut kesesuain cuaca atau iklim sekitar. Penanaman yang betul menjamin tumbesaran anak pokok gaharu. Anda dinasihatkan merujuk kepada pakar.

Penjagaan Dan Rawatan Tanaman

Anak-anak pokok perlu dijaga dengan sempurna pada peringkat awal pertumbuhan. Rawatan susulan seperti pembersiahan sekeliling pokok tanaman daripada rumpai musuh, pembajaan yang sesuai dan pemangkasan pucuk anjur pelbagai cabang pokok perlu dilakukan.

Secara semulajadi, pembentukan gaharu adalah disebabkan oleh berlakunya serangan penyakit akibat terluka cabang atau kerosakan batang pokok. Berdasarkan kepada mekanisme pembentukan gaharu secara smulajadi ini, maka penghasilan gaharu secara mekanikal boleh dilakukan mengikut kepada teknologi semasa.

Rawatan penginokulasian penghasilan gaharu dijangka boleh dibuat setelah pokok gaharu berumur di antara 4 – 5 tahun ke atas.

Proses inokulasi ialah proses menebuk dan

memasukkan sejenis bendalir / vaksin / bakteria penggalak risin ke dalam pokok gaharu yang telah matang.Penuaian / Penghasilan Gaharu

Penuaian dijangka dibuat setelah pokok tanaman diyakini telah mengandungi gaharu.

Beberapa ujian secara klinikal akan dilakukan ke atas pokok.

Penuaian dilakukan setelah umur pokok mencecah 6 – 7 tahun atau lebih 10 tahun.

Semakin lama jangka masa penuaian akan memberi kesan kepada kualiti dan kuantiti penghasilan gaharu. Setiap pokok gaharu dianggarkan boleh mengeluarkan 5 – 20 kilogram gaharu
Harga Semasa Anak Pokok Dan & Harganya

HARGA UNTUK ANAK BENIH GAHARU.

1. Subintegra

Harga jualan anak pokok bermula dari RM85*

* Harga jualan yang ditawarkan bergantung kepada jumlah kuantiti

PRODUK-PRODUK PENJAGAAN ANAK POKOK :

1. BAJA KHAS POKOK GAHARU
( RAWATAN TANAH & KESUBURAN ANAK POKOK ) – RM 5 sekilo

2. BAJA ORGANIK
( PENGERASAN & KETAHANAN ANAK POKOK ) – RM 35 seliter ( 1:200 )
3. ANTI KULAT & SERANGAN SERANGGA PEROSAK – RM 25 seliter ( 1:400 )

Untuk tempahan dan pembelian sila hubungi :

6016-3842111 & 6016-9963209
ydmunshi@yahoo.com

Minyak Gaharu atau Agarwood Oil

Dikelaskan kepada beberapa kelas & harga tertentu :

Kelas AA , Kelas AA, dan Kelas AAA, Kelas AAAA

Gambar Sample Minyak Gaharu Mengikut gred:
( Gambar diambil dari YDS2U.COM.com )
Harga Standard untuk minyak Gaharu adalah seperti berikut


12 ML = RM850 – RM1400
1000 ML = RM 68,000 – RM112,000

Kepada sesiapa yang berkenaan, kami ada membekal dan menjual minyak Gaharu, sila hubungi kami untuk urusan jual beli dan temujanji.

TUAN YD MUNSHI

6016-3842111 & 6016-9963209
ydmunshi@yahoo.com

Khidmat Suntikan Dan Rawatan Pokok Gaharu

Kepada semua penanam dan pelabur gaharu yang dihormati,
Kami sedia membantu anda untuk menyuntik pokok gaharu:

Gambar 1 : Kerja Mengerudi Pokok
Sebelum proses menyuntik dilakukan sila sediakan maklumat berikut untuk memudahkan kerja menyuntik dan anggaran kos :

1. Saiz ukur lilit atau diameter pokok
2. Jumlah pokok yang ingin disuntik vaksin
3. Lokasi pokok

Gambar 2 : Kerja Inokulasi Pokok
Setelah perkara di atas dikenal pasti sila hubungi saya untuk temujanji dan khidmat nasihat.
Gambar 3 : Memasukkan Cecair Inokulasi
Harga pakej bermula RM 35 – RM 50 untuk setiap 1 cm ukur lilit / diameter batang pokok.

Gambar 4 : Kesan inokulasi pada pokok ( 7 hari selepas suntikan)
Gambar di bawah diambil selepas 12 bulan inokulasi.

Keratan Rentas Kayu

Kedudukan pada batang pokok

Jenis Kulat yang dikehendaki telah tumbuh..

Habuk gergaji pokok telah bertukar warna kuning serta mengeluarkan bau wangi dan jika diproses ia boleh menghasilkan kualiti minyak yang baik.

Kesan Vaksin NV 1

Kesan penggunaan vaksin berteknologi nano amat terbukti berkesan menghasilkan gred Gaharu yang tinggi kualiti. Kesan tindak balas yang dihasilkan juga amat mengejutkan kerana teras gaharu yang terbentuk mengikut rupa bentuk pokok dan dahan pokok gaharu yang diinokulasi.

Keratan rentas pada batang pokok & Keratan rentas pada dahan pokok

Keratan rentas pada dahan pokok
Keratan rentas tepi batang pokok

Kesan Inokulasi Vaksin NV1
Lokasi : AGARWOOD FARMER GROUPS
Tarikh Inokulasi : 18 / 2 / 2009
——————————————————
# Sedikit peringatan, kemungkinan terdapat lebih dari satu variasi vaksin berteknologi nano di pasaran. Setiap vaksin tersebut mempunyai kesan tindak balas yang tersendiri dan berkemungkinan juga mempunyai tindak balas yang sama. Justeru itu, penekanan di sini adalah menjadi hak anda sebagai pembeli dan pengguna untuk memilih untuk mendapatkan variasi vaksin tersebut. Sebagai pembeli anda dinasihatkan supaya berhati-hati dengan menyelidik atau bertanya khabar tentang keberkesanan vaksin tersebut bagi mengelakkan anda tertipu atau mendapat perkhidmatan yang tidak memuaskan dari pembekal vaksin tersebut. Jika boleh, dapatkan respon dari testimoni / pelanggan yang sedia ada dari pembekal tersebut. Saya terpanggil untuk respon di sini kerana ada sesetengah pembekal merasakan vaksin tersebut ‘hak mutlak’ mereka untuk memasarkannya, hakikatnya terdapat pelbagai variasi vaksin berteknologi nano di pasaran dan sebahagian respon yang saya terima dari pelanggan pembekal tersebut agak tidak memuaskan dari segi perkhidmatan selepas jualan. Harap maklum.

Untuk maklumat lanjut tentang bayaran dan khidmat
suntikan inokulasi sila hubungi saya.

6016-3842111 & 6016-9963209
ydmunshi@yahoo.com

Infomasi Penting !!

Kenapa pokok gaharu yang ditanam perlu disuntik / dirawat?

1. Untuk merangsang penghasilan gaharu secara efektif dan efisyen sehingga 80% – 99% peratus.
2. Memendekkan tempoh penghasilan gaharu
3. Penggunaan ‘fungges’ bakteria adalah diutamakan berbanding ‘chemical’
4. Banyak atau sikit suntikan vaksin mempengaruhi risin atau gaharu yang akan diperolehi.
5. Harga vaksin dijual dari RM 1000 – RM 6000 utk 4 liter.
6. Kebiasaan untuk 1 pokok, vaksin yang digunakan sekitar 4 – 12 liter.
7. Pokok yang telah dirawat akan memperlihatkan kesan selepas 4 bulan suntikan diberikan.
8. Pokok Gaharu atau nama saintifiknya ‘Aquilaria Sub-integra’ yang tumbuh meliar di hutan mempunyai antibodi yang kuat. Justeru penggunaan fungges/chemical mestilah setimpal dengan ukur lilit pokok. Tidak mustahil 1 pokok depu memerlukan sekitar RM20k vaksin.

Koleksi Gaharu

Gambar 1 : Pokok Gaharu yg telah diinokulasi
Gambar 2 : Ladang Gaharu
Gambar 3 : Pokok Gaharu sedang dalam proses inokulasi.
Gambar 4 : Kepingan Gaharu
Gambar 5 : Kepelbagaian produk Gaharu & Gambar 6 : Pokok Gaharu sedang diproses
Gambar 7 : Kepingan kayu Gaharu sedang dikeringkan
Gambar 8 : Deretan dapur memproses minyak Gaharu

Gambar 9 : Deretan dapur tekanan gas minyak Gaharu

Tuan Baharuddin bin mohd yusoff
Pengarah Urusan
YDS CORPORATE LINE SDN BHD
Tel : 016 9963209
Fax :
Email :ydmunshi@yahoo.com

Perjanjian gaharu

Yds Corporate Line Sdn Bhd

No 51-1 & 51-2, Jln Bandar Baru Rawang 16,

Bandar Rawang, 48000 Rawang Selangor

Maklumat Akaun Bank
Nama Bank : CIMB
No. Akaun : 1229 0000 631-10-5
Penama : Yds Corporate Line Sdn Bhd

Produk & Perkhidmatan :

Menjual & membekal :
1. Anak benih Gaharu
2. Baja khas Gaharu
3. Ubat Anti Kulat
3. Vaksin penghasilan Gaharu
4. Kelengkapan Kilang Gaharu
5. Minyak Gaharu
6. Kayu Gaharu
7. Sistem Penyulingan
8. Kertas Kerja Gaharu

Perkhidmatan :
1. Kontrak suntikan vaksin
2. Menjual & membeli Gaharu
3. Mengilangkan hasil Gaharu
4. Khidmat Nasihat
5. Seminar Usahawan Gaharu
6. Kontrak menanam
7. Mengurus ladang Gaharu

Produk Terkini !!

1. Teh Gaharu- RM 49.90
2. Shower Gel Gaharu- RM 20.90
3. Shampoo Gaharu- RM 19.90
4. Sabun Mandi Gaharu- RM 16.90
5. Balm Gaharu- RM 12.00
6. Minyak Angin Gaharu - RM 10.00
7. Wangian Gaharu- RM 45.0o
8. Krim Pelangsing- RM 65.00
9. Losyen Gaharu- RM 39.90